Hormondan kaçmak için bu ipuçlarına dikkat edin!

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bahar, zihinsel ve bedensel farklılıklara yol açabiliyor. Peki bu dönemi nasıl atlatmalı. Beslenme uzmanları özellikle bu aylarda doğal sebze ve meyvelere yönlenmemiz konusunda bizleri uyarıyor

Bahar ayının gelişi kimimize enerji ve canlanma hissi verirken; kimimizde de halsizlik, yorgunluk hissi, eklem ağrıları, uykuya eğilim, mutsuzluk ve dikkat dağılımı gibi sıkıntılara sebep olabiliyor. Beslenmemizde yapacağımız bazı değişikliklerle bahar yorgunluğunu üzerimizden rahatça atabileceğimizi belirten Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can, doğru beslenmenin reçetesini yazdı:

Her sebze ve meyve mevsiminde güzel

Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri yönünden zengin gıdaları mutlaka tüketmeliyiz. Tam tahıllı ekmekler, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi.

Antioksidan vitaminler vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu arttır. C vitamini, E vitamini, A vitamini, selenyum ve çinko, güçlü antioksidan özelliğine sahip vitaminlerdir.

C vitamininden zengin besinler; maydanoz, biber, soğan, çilek ve brokoliyi sayabiliriz.

Domatesin içi boşsa hormonlu olabilir

Dış görünüş ve yapılarına göre ayırt edebileceğimiz bazı yiyecekler şöyle:

Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa, meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse, hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz.

Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin.

Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür.

Patlıcan: Şekli bozuktur. Kenarında şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır.

Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.

Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Aşırı nişasta kokusu verir.

Riski unutmayın

Bahar aylarındaki beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de; besinleri mevsiminde, taze ve hormonsuz olarak yemektir. Meyvelerin gelişimi ve üremeleri için çok düşük dozlarda kullanılan hormon içeren ilaçlar insan sağlığını fazla etkilemiyor. Ancak meyve ve sebzelerin hızlı ve fazla büyümesi ve verimini arttırmak için yüksek dozlarda ve bilinçsizce kullanılan hormon ilaçları sağlığımızı riske sokabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber